Sorosstyrd valkupp hotar Brasilien

Sorosstyrd valkupp hotar Brasilien

 

Av Hans Berggren

 

Nu börjar den brasilianska valkampen gå de sista ronderna och betecknas som “bitter, full av anklagelser” av världspressen, dvs bankernas propagandakanaler, som inte gärna talar om sakfrågor eller den uppenbara skillnaden i kompetens mellan kandidaterna eftersom deras ägare absolut vill ha den sämre som president.

 

Valet äger rum söndag den 26 oktober och kampen står mellan sittande presidenten Dilma Rouseff och Aécio Neves.

 

Dilma har massor av resultat att visa upp: Brasilien struket från FN:s lista över länder där folk svälter, tusentals nya skolor, tekniska skolor, gymnasier och universitet, upprepade höjningar av minimilönen, 30 miljoner människor inlemmade i “medelklassen”, som arbetarklassen heter numera när den har jobb, mycket låg arbetslöshet trots kriser i omvärlden, stora infrastrukturprojekt, kraftverk, järnvägar, hamnar och mycket annat.

 

I andra ringhörnan har vi Aécio Neves, fd guvernör i Minas Gerais, där hans bana kantats av usla studieresultat, släktingar i politiken, megastölder av offentliga medel, skandaler, fylla och kokain. En playboy som borde söka vård för sitt beroende i stället för att leka politiker. En lika stor nolla som George Bush, Obama, Reinfeldt eller Löfven. Den första tv-debatten mellan de två i BAND (band.com.br) blev en Dilmabate (Dilma slår). Och det gjorde hon.

 

Aécio raglade blåslagen hem till sina marketeers och drog på sig fårakläderna.  Och igår såg vi följaktligen en propagandasnutt värdig Edward Bernays och dr Göbbels där en stackars lärarinna ansätts från höger och vänster av fula typer som tjatar “rösta inte på honom!” varefter hon står och blåljuger en minut om allt som Aécio gjort för lärarna och utbildningen när han var guvernör.

 

Aécio yrar om ett hav av gyttja och att han blivit iknuffad av Dilma fast han har simmat där i hela sitt liv. Samtidigt försöker han få Google att hindra sökningar på hans namn. Att Dilma inte ens har nämnt “helicoca”-affären ännu måste vara en mardröm för honom. Den kan bli nådastöten.

 

En helikopter som tillhör en nära vän till Aécio befanns lastad med 450 kg kokainpasta i november 2013 när den landade (om det var på Aécios farbrors flygfält, byggt för skattebetalarnas pengar, ska jag låta vara osagt). Inte ens piloten häktades, locket lades omedelbart på men poliser har vittnat om fallet och det finns dokumenterat på många håll på internet.

 

I Brasilien är de flesta kanalers nyheter sponsrade av en eller annan bank, men det redovisas åtminstone; banken är stolt över att kunna bjuda på nyheterna och välja och vraka bland vad som ska och inte ska sändas. I Sverige görs det utan att det syns lika mycket.

 

En av de privata storbankerna, Itaú, hade sin vd som kampanjledare för Marina Silva, den tredje kandidaten som egentligen var populäre socialdemokraten Eduardo Campos vicepresidentkandidat men surfade från 2 % till 30% i popularitet på hans lik under några dagar sedan han dött i en mycket skum flygolycka. Marina gick upp som en sol och ner som en pannkaka, dock.

 

Detta lämnade fältet fritt för vår dittills ganska förbisedde playboy och säkrade en andra omgång av presidentvalet.

 

Vd:n för banken Itaú, dona Neca, är personligen skyldig 44 miljoner reais (= ca 135 miljoner SEK) i  skatt, banken själv är skyldig miljarder.

 

Nyligen har Itaús reklamgubbar hittat på att banken är mån om att folk läser sagor för sina barn, “ty detta förändrar allt!” ( se #issomudatudo).

 

Frågan är bara hur.

 

För vad får vi se i rutan, små barn som stora, jo, sagan om grodprinsen. Den lilla flickan kommer fram till sin mor, en blond, fager drottning som sitter på en tron i något slags tronsal à la Disney, och dottern har med sig en groda som mamman kysser så att den förvandlas till en ståtlig prins och sen levde de lyckliga i alla sina dagar. Nattinatt. Dröm sött. Detta kan inte vara en tillfällighet! De räknar kallt med att en stor del av befolkningen ska vara tillräckligt infantiliserad för att kyssa grodan, dvs välja Aécio, som tyvärr inte lär förvandlas till prins utan bara fortsätta som bankernas sprattelgubbe. Han ser faktiskt lite grodaktig ut, till råga på allt, med sin breda käke, stirrande blick och sitt hånflin.  

 

Men vänta lite, har vi inte sett det här förut? Vad gjorde t ex president Bush medan han väntade på att WTC I och II skulle “dammifieras” och blåsa bort? Han läste sagor för barnen, sen skulle de sova, vilket stora som små gjorde efter att ha hört sagan om den skäggige, onde araben tusen och en gånger om, dygnet runt, från alla håll och år efter år. Är vi så svaga för sagor? Så präglade av dem.

 

De tror att folk är barn som man kan lura hur många gånger som helst. Bush kostade rent av på sig att vara rolig och travestera Churchill: “You can fool some of the people all of the time, and those are the ones you wanna concentrate on.”  Men det håller aldrig i längden och jag hoppas innerligt att Brasiliens folk inte går på barnsagorna, psykoperationen och kuppförsöket den här gången.

 

De försöker pracka på oss en ny Fernando Collor! En Boris Jeltsin!

 

Hans Berggren

Trackback
RSS 2.0