"Sätt blommor i håret, ikväll skall vi dricka champagne"

 

… inte bara en välskriven och spännande berättelse om ett fängslande kvinnoöde utan också en detaljerad och doftrik skildring av en konfliktfylld och mytomspunnen del av världen under 1900-talets första del.

 

Inger Wassenius / BTJ

 

Ny bok från Alhambra

 

 

 

Sätt blommor i håret,


ikväll skall vi dricka champagne

 

en biografi om Orientfararen Karin Johnsson
— författare, feminist, fotograf

 

av Carl-Magnus Stolt

 

310 s / Inb / Rikt illustrerad med fotografier av Karin Johnsson

 

 
 
 
 

Karin Johnsson var halländskan som under 1930-talet blev berömd Orient-resenär och författare. Hon levde såväl i öknens beduinbyar som i arabiska palats. Förklädd till muslim tog hon sig som pilgrim till Mecka 1931.


Hon var en färgstark och fantasirik kvinna. Om hon varit man, hade hon kultförklarats och höjts till skyarna som en av våra stora reseförfattare.

 

 

 


Hon var också skicklig fotograf och fängslande föreläsare. Hennes böcker är fartfyllda och roande skildringar av vardagsli­vet i Orienten, såväl i palats som koja. Hon var en osentimental berättare med djup humor.


På 1930-talet var hon en välkänd feministisk kulturpersonlighet i Sverige. Men genom sina arabiska kontakter hamnade hon mitt i den brännande konflikten mellan judar och araber. Det blev inte minst uppenbart när hon 1938 förlovade sig med en muslimsk man som var ättling till profeten Muhammed. Men själv övergav hon aldrig sin kristna tro.

 

 


Efter andra världskriget blev det allt svårare för henne att publi­cera böcker och hon hamnade alltmer i skymundan. Redan långt innan hon dog 1968 var hon bortglömd. Men hennes annorlunda reseskildringar från Orienten borde vara levande klassiker. Utan tvekan är hon en av svensk litteraturs stora ökenskildrare.


Biografin "Sätt blommor i håret, ikväll skall vi dricka champagne" lyfter fram en bortglömd kvinnohistoria. Karin Johnssons författarskap och hennes dramatiska och spännande livsberättelse är värda att rädda från glömskan.

 

 

 

 

 


Resan / Vandra med Alhambra

Resan


Vandra med Alhambra

 

 

 

 
 
 

 

 

Alhambras resa genom de sydmarockanska landskapen bygger på ett trefaldigt koncept: öknen, bergen och oceanen. Den undviker storstäder och söker sig till landsbygderna och deras människor, bönder, nomader, herdar och fiskare. I likhet med resten av världen håller även Marocko på att homogeniseras. I storstäderna omges rika kvarter av fattiga ghetton och en orolig mänsklighet. Men landsbygden bjuder motstånd. Olikt den likformiga rika världen har varje landsbygd i Marocko sin kultur, sin musik, sina dräkter, och sina språk. Marocko är ett land älskat av gudarna. Vi kan bara hoppas att landet bevarar sin mångfald och fortsätter att hävda sin särart. Marocko är det enda landet i Nordafrika som inte erövrats av osmanerna och som först koloniserades av fransmännen så sent som 1912, vilket hjälpte till att bevara landets särprägel.

 

 

 
 
 
 
 
 

Resorna kommer att utforska den djupa södern där Der’a-dalen (Wadi Dra), Marockos längsta flodbädd, 1200 km lång, mynnar ut i Atlanten och ännu längre söderut till de stora klipporna där de fiskande kastar sina spön mot vågorna efter de stora fiskarna. Vi kommer också till inlandssjöarna och lagunerna där sanddynerna möter Atlanten i en majestätisk omfamning och där vattnet är så fiskrikt att man inte behöver vänta länge på sin första fångst. Under samtliga 3 resor kommer vi att avnjuta naturens ynnest i dessa tre så olika klimatiska och geografiska enheter: öknen, bergen och oceanen. 

 

 

 
Imilchil
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Fatima i Agouliz visade oss vägen till källan

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

Resorna är mycket exklusiva. Vi kan ta högst 4 deltagare med på varje resa. Känner Du dig manad till att prova på en annorlunda upptäcktsfärd så hör av dig så fort som möjligt till oss på adresserna nedan. Den som anmäler sig får den preliminära rutten som kommer att följas under de olika resorna mejlat till sig så småningom. 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Deltagarnas brev från höstens resor i Marocko
 
 
 

”Kära Hesham, Stort tack för den fantastiska och upplevelserika resan. Fortfarande finns bl.a. öknen i mina inre bilder. Glad att regnet kom [till Marocko]. Varma hälsningar” / Marianne

 

 

 

”Tack för dina varma ord och bilder! Öknen och hela resan har nog satt djupa spår i oss alla! Och vilken tur att vi gick så fint ihop och trivdes och hade kul hela tiden! Känner mig nöjd och lycklig.” / Gunilla

 

 

 

”Kära Hesham, jättetack till dig för den här resan som var fantastisk och alldeles underbar som en bal på slottet! Jag vill bara tillbaka igen. Stor kram till den bästa av alla tänkbara reseledare!” / Hedwig

 

 

 

”Oändlig skönhet! Tack Hesham! Och vad jag längtar efter att återse och uppleva denna vidunderliga natur igen…” / Sonja

 

 

 
 
 

Och från Egyptenresorna

”Tack, Hesham, för en engagerad och kunnig reseledning! Vi var nog tämligen överens om, alla vi som var kvar och talade om de starkaste intrycken, att detta var den mest givande resa vi varit med om.” Bo

 

 

 

 

”Hej Hesham! Ett stort tack för den storartade upplevelse som egyptenresan innebar. … Ökenrummen är ogripbara och kvardröjande; existensen bekräftad och utmanad på ett nytt sätt. Du har förmedlat Egypten på ett sätt som jag är mycket tacksam över att ha fått ta del av.” Christer 

 

 

 
 

 

 

 
Al-’ayn står för både källan och ögat på arabiska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Er guide i Marocko, Hesham Bahari

 

 

 

RSS 2.0