Ahdaf Soueif : Utegångsförbud om natten, blodbad på dagen

Idag såg jag en liten men talande demonstration av unga människor i Kairo. "Nej till armén, Nej till polisen, Nej till Brödraskapet!" var parollen. Många befarar att en ny mubarakera är i görningen, något som Ahdaf Soueif skildrar ingående i sin artikel i SvD idag (se länken nedan). Revolutionen sitter klämd mellan polisiär och religiös fascism. Men jag tror Egypten kommer att gå genom en rad nya revolutioner de kommande åren. En bonderevolution, (Nilvattnet når inte fram till alla bönder redan nu och många jordbrukare går omkull), en arbetarrevolution (mot nedläggningen/utförsäljningen av fabrikerna med arbetslöshet som resultat, privatiseringarna och storkapitalisternas bärsärkagång), en hungersrevolution (halva befolkningen lever på 1 dollar om dan!), osv... Det vi har sett hittills har bara varit den besvikna medelklassens revolution! Läs Soueifs artikel i SvD så länge. Den är viktig för att förstå vad som händer i Egypten just nu. Tre av hennes böcker finns att läsa på svenska, utgivna av Alhambra.
 
 
 

Ahdaf Soueif är författare och kritiker med brittisk och egyptisk bakgrund. Soueif föddes i Egypten, men tillbringade sin barndom i England. Ahdaf Soueif har doktorerat i engelsk litteratur vid universitetet i Kairo och bor i dag i London. På svenska finns bland andra romanerna ”I solens öga” (övers. Tora Palm) och ”Kärlekens väv” (övers. Astrid Ericson Bahari) utgivna på Alhambra förlag. I fjol kom hennes skildring ”Kairo: min stad, vår revolution” i översättning av Ingvar Rydberg (Alhambra).

 

Utegångsförbud om natten, blodbad på dagen
 
av Ahdaf Soueif / SvD 31 augusti 2013
 

EFTERREVOLUTIONEN Polisstaten och Muslimska brödraskapet är båda patriarkala, militariserade och dogmatiska organisationer. Båda avskyr kritiskt tänkande och debatt. Nu dödar de varandra, men deras krig är inte vårt, skriver den egyptiska författaren Ahdaf Soueif, som ändå fortfarande tror på den egyptiska revolutionen.

 

Läs mer på http://www.svd.se/kultur/utegangsforbud-om-natten-blodbad-pa-dagen_8472232.svd

 

 

Böckerna kan beställas hos din bokhandlare

Trackback
RSS 2.0